Springers knie

Jumpers Knee

Springers knie

Heeft u pijn net onder uw knieschijf? 

Een springersknie komt vaak voor bij sporten waarbij je veel sprint en springt zoals bij voetbal, volleybal en handbal. Door overbelasting van een pees aan de voorkant van de knie krijg je pijn en soms zwelling net onder de knieschijf. 
De klachten komen geleidelijk opzetten en kunnen langzaam erger worden. Het veroorzaakt stekende of zeurende pijn bij belasting van de knie (springen, sprinten, traplopen of diep door de knieën gaan). Vaak voelt de knie na afloop van een training en voelt 's morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan. Door een foute voetstand kan de klacht veroorzaakt worden maar ook in stand worden gehouden.

 

Jumper’s knee bij hardlopers

 

Een Jumper’s knee oftewel een springersknie komt vaak voor bij hardlopers. De oorzaken hiervan kunnen lichaamsgerelateerd zijn. Voeten en knieën die te ver naar binnen of buiten kantelen geven extra rek op de kniepees waardoor deze blessure veroorzaakt kan worden. Maar er zijn ook omgevingsgebonden factoren die deze klacht kunnen veroorzaken, zoals het sporten op een te harde ondergrond of hardlopen op verkeerde of versleten loopschoenen.

Tijdens het sportpodotherapeutisch onderzoek onderzoeken we waardoor deze blessure bij u is ontstaan. Als er een omgevingsgebonden factor is die deblessure veroorzaakt kunnen we met sportzolen of sportinlays de stand van het lichaam corrigeren om te zorgen voor ontlasting ter hoogte van de knie tijdens het (hard)lopen. Verder wordt er ook gericht advies gegeven over de omgevingsgebonden factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven op het oplopen van deze klachten.