Bovenbeen

Blessures aan het bovenbeen zoals hamstrings, spieren en peesaanhechtingen.

Bovenbeen

Het bovenbeen bevindt zich tussen de knie en het bekken en bevat één bot die omringd is door spieren. Klachten aan de bovenbenen ontstaan meestal door overbelasting of het niet goed functioneren van de voeten, knieën of bekken/heupen. In onderstaande overzicht staan de meest voorkomende bovenbeen blessures. Met behulp van persoonlijke aandacht en een maatwerk behandelplan helpen we je graag verder.

De meeste blessures aan het bovenbeen ontstaan meestal door overbelasting van de spieren en pezen. Grofweg zijn de bovenbeenspieren in te delen in drie spiergroepen, namelijk;

  • Hamstrings. Gelegen aan de achterkant van het bovenbeen en zorgt voor het buigen van de knie en het strekken van de heup.

  • Quadriceps. Gelegen aan de voorkant van het bovenbeen tussen het bekken en de knie en zorgt voor het strekken de knie en het buigen van de heup.

  • Abductoren. Gelegen aan de binnenzijde van het bovenbeen en zorgen voor het draaien van de heup en het naar binnen bewegen van het been.

Iedere sporter heeft wel eens te maken met spierpijn in één van bovenstaande spiergroepen. Echter wanneer het gaat om een blessure, zoals een verrekking, een scheurtje of overbelastingsklacht is het raadzaam hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Afhankelijk van de ernst van het letsel, wordt de soort behandeling gekozen. In geval van spierpijn zijn in enkele gevallen een goede warming up en cooling down al voldoend. Bij een volledig afgescheurde spier, zul je echter doorverwezen worden naar het ziekenhuis.

Om de blessure te behandelen, onderzoeken we eerst de ernst van je blessure tijdens ons uitgebreide sportanalyse. Hierna voorzien we je van de beste adviezen om deze klachten te verhelpen en te voorkomen.