Knie

Lopersknie, blessures aan kniebanden en kruisbanden etc.

Knie

De knie is een gecompliceerd gewricht welke van groot belang is tijdens het lopen en sporten. Vooral tijdens het sporten komen er veel krachten op het kniegewricht, waardoor de kans op blessures groter wordt. Meestal ontstaan blessures door overbelasting of een verkeerde beweging. Vaak gaan deze blessures vanzelf weer over met rust of door een goede taping. Er kunnen echter ook langdurige knieklachten ontstaan, doordat er teveel kracht op het kniegewricht ontstaat. Onze sporttherapeuten verrichten uitgebreid onderzoek naar de houding en belasting van de knieën om klachten te behandelen en voorkomen.

Ontstaan van knieklachten

Tijdens het sporten kunnen acute knieklachten ontstaan door een verdraaiing of verkeerde beweging. Er kunnen echter ook progressieve klachten ontstaan, dit zijn klachten die naar verloop van tijd verergeren. Vaak komen progressieve klachten tot uiting doordat er teveel kracht op het kniegewricht ontstaat. Het knie gewricht en/of de omliggende banden en spieren raken dan overbelast. Dit kan door een slechte opbouw van je sportbelasting of door (verandering van) de ondergrond waarop gesport wordt. Hoe harder de ondergrond hoe meer schokken op de knie en dus op de meniscus komen.
Een afwijkende stand van de knie, kan ook leiden tot progressieve klachten. Wanneer de knieën meer naar binnen of naar buiten staan, de zogenaamde X- en O-benen, staat het kniegewricht niet meer loodrecht op elkaar. Hierdoor komt er verkeerde drukken en krachten op de meniscussen, spieren en kniebanden. 

Heb je last van je knie tijdens of na het sporten, dan is het belangrijk om allereerst de sportbelasting te minderen. Aangeraden wordt om ook een afspraak te maken met onze sporttherapeuten om te kijken waar deze klachten vandaan komen. Op deze manier pakken we niet alleen de klacht aan, maar ook de oorzaak.