Atletiek

Atletiek en blessures

Atletiek wordt ook wel de moeder der sporten genoemd en is een sport die al in de oudheid werd beoefend. In Nederland zijn er ongeveer 140.000 leden aangesloten bij de KNAU, de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Atletiek is een verzamelnaam van sporten waar sporters individueel of in groepsverband presteren en wordt, afhankelijk van de sport, zowel op de weg als op atletiekbanen beoefend. Aangezien atletiek zeer fanatiek en prestatiegericht is, komen er ook vaak blessures voor.

Waardoor ontstaan atletiekblessures?

Omdat atletiek is een brede verzameling van verschillende sporten is, zijn de blessures die ontstaan ook zeer divers. Zo omvat atletiek o.a. de volgende sporten;

  • Hindernis lopen

  • Loop onderdelen

  • Meerkamp

  • Spring onderdelen

  • Werp onderdelen

Een sporter die traint voor een marathon, heeft uiteraard andere belastingen op het lichaam dan een kogelstoter. Bovendien heeft een hordeloper meer kans op een acute blessure, door bijvoorbeeld te vallen, dan een persoon die snelwandelt. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de blessure is. Heb je een acute blessure, zoals een omgeslagen enkel, dan kunnen directe klachten worden aangepakt door de enkel te tapen. Echter is preventie net zo belangrijk, wellicht heb je immers zwakke enkels. Spierversterkende oefeningen kunnen hierbij zorgen dat je deze klacht in de toekomst niet meer krijgt.

Atletiekblessures genezen

Afhankelijk van de blessure, zal worden gekozen voor de therapie. Tijdens een sporttherapeutisch onderzoek wordt de oorzaak van de blessure achterhaald waardoor therapie op maat wordt toegepast. Deze kan variëren van een oefeningen of taping zodat niet alleen tijdens het sporten maar ook in het dagelijkse leven minder klachten worden ervaren. Een belangrijk onderdeel is het nakijken van je sportschoenen, voldoen deze wel aan de eisen die je sport stelt? Maar vooral, voldoen deze aan de eisen die je lichaam stelt, of is het wachten op blessures?