Wielrennen en fietsen

Fietsen en blessures

Wielrennen is een duursport bij uitstek, waarbij in 9 van de 10 gevallen blessures ontstaan door een val van de fiets of een botsing. Een verkeerde fietshouding of een verkeerde fiets kunnen ook oorzaak zijn van de blessures. In enkele gevallen komen blessures voort uit een overbelasting, zoals een te intensieve training. 

Recreatief fietsen is een goede manier om fit te blijven, echter als je niet gewend bent om veel of lang te fietsen kunnen er blessures ontstaan. Deze fietsblessures zijn over het algemeen overbelastingsblessures welke geleidelijk ontstaan. Er komt dan teveel belasting over langere periode op het lichaam dan dat het lichaam aan kan. Wanneer je onvoldoende maatregelen neemt, zal het herstel tussen de trainingen langer duren en de blessure zal in de loop van de tijd verergeren.

Waardoor ontstaan fietsblessures?

Afhankelijk van het niveau, zijn fietsblessures simpelweg in te delen in twee categorieën. Bij de professionele wielrenner ontstaan de meeste blessures door en val of door te botsen tegen een andere wielrenner of een object. In enkele gevallen komt het door een overbelasting, waarbij meestal de knieën zijn aangedaan. 
Bij de recreatieve fietser is het juist andersom en komen de meeste blessures door overbelasting. In sommige gevallen kunnen de klachten ontstaan door lichamelijke gebreken, zoals bijvoorbeeld een beenlengteverschil.

Wielrenschoenen

Tijdens het wielrennen kunnen voetklachten ontstaan als gevolg van niet goed passend schoeisel. Klachten kunnen zich uiten als een brandend gevoel onder de voeten of een doof/tintelend gevoel in de voorvoet. Als de schoenen te smal zijn kunnen zenuwen in de voorvoet beklemd raken wat resulteert in klachten. Zijn de schoenen te ruim dan kan dit resulteren in het klauwen van de tenen om zodoende schuiven in de schoenen te voorkomen. Dit  zorgt echter voor verhoogde druk onder de bal van de voet en knelling van de zenuwen.

Fietsblessures genezen

We kunnen voor deze blessures verschillende therapiemogelijkheden toepassen. Welke van de therapiemogelijkheden het beste toegepast kan worden zal blijken uit een uitgebreid  podotherapeutisch sport onderzoek. In het onderzoek wordt gekeken naar uw trainingsintensiteit, techniek en er zal een lichamelijk onderzoek worden gedaan naar houding en beweging. Ook zullen de schoenen worden bekeken om hier een passend advies op te geven.