Judo en blessures

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst. Duizenden judoka's beoefenen in de recreatieve en competetieve sfeer de judosport met veel enthousiasme. Het is een contactsport, met als gevolg dat de sport blessuregevoelig is. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van een sportblessure bij judo. Dit kan onder andere door contact met andere vechtsporter (48%), verstappen/verdraaien (32%), verkeerde landing (28%), een val (23%) of door plotseling te wenden/keren (12%). Om effectief deze blessures te voorkomen en te genezen, is inzicht in zowel de sport als ook de daarbij voorkomende judoblessures onmisbaar.

Soorten judoblessures

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van een sportblessure bij judo. Dit zijn onder andere contact met andere vechtsporter (48%), verstappen/verdraaien (32%), verkeerde landing (28%), een val (23%) en plotseling wenden/keren (12%).

  • 61% van de judoblessures ontstaat tijdens een training en 28% tijdens een wedstrijd.

  • 83% van de blessures is acuut (zoals een verstuiking of botbreuk) en 17% ontstaat geleidelijk door overbelasting (progressief).

  • De progressieve blessures houden vaak lang aan. Meer dan de helft van deze judoblessures is na 3 maanden nog steeds niet genezen, zelfs als men tijdelijk stopt met de sport.

Progressieve klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan een te snelle trainingsopbouw voor veel ongemak zorgen. Blessures kunnen ontstaan door een grote impact op het lichaam, bijvoorbeeld een geblokkeerde worp. En ook een slechte val- of worptechniek kan een blessure veroorzaken. Het lichaam kan echter ook klachten ontwikkelen door anatomische factoren (zoals een beenlengteverschil, afwijkende voet- en kniestand, etc.).

Knieklachten

De knie is bij judo een kwetsbaar gewricht. Door plotse richtingsveranderingen, een abnormale zijdelingse beweging, een blokkade tijdens het werpen of een slechte landing bij het vallen, kan een draailetsel van de knie ontstaan. Wanneer de knie verder draait terwijl het onderbeen blijft staan, kan dit leiden tot uitgerekte kniebanden of erger zelfs, tot scheuringen van het kapsel, of een meniscus. Draailetsel aan de knie komt vaak voor en is moeilijk te voorkomen. Door het vallen op de knie kan een slijmbeursontsteking op de knieschijf ontstaan, waarbij het dragen van kniebeschermers preventief kan werken.

Enkelklachten

Aangezien judo op blote voeten wordt uitgevoerd, heeft dit vaak enkel- en voetblessures tot gevolg. Blokkeren van de voet bij de inzet van een worp kan een verzwikking van de enkel als gevolg hebben. Dit kan ook gebeuren bij een te zachte mat. Preventie is hierbij vooral te zoeken in preventieve enkeltaping. 

Teenklachten

Een verstuikte teen, voornamelijk de grote teen, ontstaat als men ergens achter blijft haken of hangen of als de teen te ver doorbuigt in een zachte mat of in een spleet tussen twee matten. In de herstelfase moet men de teen goed intapen om genezing te bevorderen en verergering te voorkomen.

Rugklachten

Rugpijn door judo wordt veroorzaakt door het vele vallen, optillen, uitrekken en draaien. De wervelkolom staat bij judo bloot aan veel buig- en draaibewegingen. Een tegenstander optillen, kan verhoogde druk zetten op de rugspieren en de tussenwervelschijven. Door overbelasting kan dit zowel tijdens als na het judoën lage rugklachten veroorzaken. Elke judoka hoort systematisch en op een correcte wijze rug- en buikspieren te trainen. Dit kan toegepast worden als een onderdeel van de normale training, vooral bij jeugdigen.

Preventie van blessures

Om blessures te voorkomen kunnen een aantal preventieve maatregelen worden genomen. De meest genoemde maatregel is het gebruik van tape of brace. Daarnaast zijn er ook nog andere maatregelen of hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan preventie van blessures en klachten, zoals:

  • Een goede warming-up

  • Spierversterkende oefeningen

  • Evenwichtsoefeningen

  • Goede schoenen buiten het sporten om

  • Steunzolen ter correctie van de voet- en kniestand of een eventueel beenlengteverschil. Dit om de spieren en gewrichten door de dag heen te ontlasten en te corrigeren.

Judoblessures genezen

We kunnen voor deze blessures verschillende therapiemogelijkheden toepassen. Welke van de therapiemogelijkheden het beste toegepast kan worden zal blijken uit een uitgebreid  podotherapeutisch sport onderzoek. In het onderzoek wordt o.a. gekeken naar uw trainingsintensiteit en er zal een lichamelijk onderzoek worden gedaan naar houding en beweging.