Korfbal

Korfbal en blessures

Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport wordt al sinds 1902 beoefend en is standaard een sport waarbij het Nederlands elftal bij uitblinkt. Het aantal leden van de KNVK (Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond) telt zo'n 100.000. Een korfbalseizoen bestaat uit een gedeelte indoor en outdoor. Deze verandering van ondergrond kan bij sommige korfballers leiden tot klachten en blessures. Ook de hoge mate van explosiviteit en de intensieve belasting kunnen leiden tot korfbalblessures.

Waardoor ontstaan korfbalblessures?

Eén op de drie korfbalblessures vindt plaats aan de enkels. Deze blessures komen voornamelijk door een verkeerde landing, sprinten, verkeerd draaien of door contact met de tegenstander. Een andere oorzaak is de overgang van outdoor naar indoor, of andersom. Ook verkeerde schoenen en zwakke enkels kunnen de oorzaak zijn van korfbalblessures. 

Korfbalblessures genezen

Afhankelijk van de blessure, zal worden gekozen voor de therapie. Tijdens een sporttherapeutisch onderzoek wordt gekeken naar de trainingsintensiteit, sprong- en landingstechniek en de schoenen. Bovendien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken naar je houding en bewegingen.
De acute pijn van een verzwikte enkel kan bijvoorbeeld worden aangepakt door middel van het aanleggen van taping. Hierbij wordt de enkel tijdelijk vastgezet en kunnen de enkelbanden rust krijgen. Daarnaast is het mogelijk om met een sportzool de voetstand te corrigeren, waardoor er minder rek meer op de enkelbanden wordt uitgeoefend. Een springersknie wordt verholpen door de houding te corrigeren d.m.v. sportzolen.