Volleybal

Volleybal en blessures

Ondanks het feit dat het aantal aangesloten leden bij Nevobo sinds 2011 een daling heeft ingezet, behoort volleybal met zo'n 115.000 leden nog steeds bij de 10 grootste sporten van Nederland. Doordat volley een erg intensieve sport is, met veel sprint- en springbewegingen, ontstaan jaarlijks zo'n 170.000 blessures tijdens het volleyen. De meest voorkomende blessures ontstaan aan de enkels, handen en vingers, knieën en schouders.

Waardoor ontstaan volleybalblessures?

Volleyballers maken vaak korte sprintbewegingen en springen vaak, waardoor blessures kunnen ontstaan en voeten en enkels. De meest voorkomende hiervan zijn verrekte of verstuikte enkelbanden (inversietrauma) en een springersknie (Jumper’s Knee). Het verrekken van de enkelbanden gebeurt vaak na een misstap tijdens de landing. De voet komt dan gekanteld neer op de grond of op de voet van een andere speler waardoor deze verzwikt.  Hierbij rekken de enkelbanden op waardoor er klachten ontstaan. Een springersknie ontstaat vaak geleidelijk, doordat volleyballers veel springen. Hierdoor raakt de pees van de knieschijf geïrriteerd.  Een verkeerde stand van de voet, enkel of been kan de klachten veroorzaken of in stand houden. 
Onderstaand hebben we een kleine opsomming gemaakt waardoor de meeste volleybalblessures ontstaan:

  • afwijkend looppatroon 

  • landingstechniek

  • ondergrond

  • slechte conditie

  • sprongtechniek

  • verkeerde voetstand

  • verkeerde schoenen

Volleybalblessures genezen

Afhankelijk van de blessure, zal worden gekozen voor de therapie. Tijdens een sporttherapeutisch onderzoek wordt gekeken naar de trainingsintensiteit, sprong- en landingstechniek en de schoenen. Bovendien wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken naar je houding en bewegingen.
De acute pijn van een verzwikte enkel kan bijvoorbeeld worden aangepakt door middel van het aanleggen van taping. Hierbij wordt de enkel tijdelijk vastgezet en kunnen de enkelbanden rust krijgen. Daarnaast is het mogelijk om met een sportzool de voetstand te corrigeren, waardoor er minder rek meer op de enkelbanden wordt uitgeoefend. Een springersknie wordt verholpen door de houding te corrigeren d.m.v. sportzolen.